суббота, 4 февраля 2012 г.

Свобода інтернету. Доба електронних хіппі (і початок її занепаду?)

     Здавна держави мали таку звичку:.. -спершу хтось розумний відкриває вставлючу штуку і починає втюхувати її людям. Байдуже що це за новий еліксир молодості ,щастя чи енергії. Спершу люди неохоче ведуться на розвод, далі, якщо вона і дійсно вставляє починают ь втягуватись. І по мірі того як їх активність наростає, а прибутки постачальників зростають - держава починає опускати свої очі на це. Якщо це можна взяти під контроль і отримати частку профітів, хай так воно і буде, якщо ні, або профіти надто мізеріні в порівняні зі шкодою то заборонити. Якщо це підриває саму суть держави чи робить людей розумнішими - ЗАБОРОНИТИ НЕГАЙНО! Ще стануть надто розумними і вирішать що ми їм не потрібні.
      В свій час так відбувалось становлення багатьох речовин, звичаїв, звичок, релігій чи законів. Байдуже, подобаєтсья тобі дрочити, курити опіум чи читати комуністичні книжки. Те що не подобалось державі (або, так би мовити, політиці, іміджу, устрою) і може нанести їй шкоду - якщо не могло принести профітів, мало бути заборонено.



      Занадто вумних і шизонутих держава ніколи не любила.  Й правда - нащо їх любити, якщо будь якої миті вони можуть скоїти якусь фігню? Замість того, щоб працювати і приносити прибуток, вони філософствували і кутили людям голову, якоюсь дурістю. То чинне законодавство їм не так, то війна з якоюсь країною, а то просто колір прапору, політичний устрій чи ЇХ ДЕРЖДАВА ЦЕ ВЕДМІДЬ - і ВОНИ МАЮТЬ ЇЇ ЗНИЩИТИ.  Чого ще можна очікувати від цих шизойдів?

      Та держава не врахувала, що з підвищення загальноосвітнього рівня таких шизойдів може стати дуже багато, надто багато тих, хто хоче за себе верішувати свою долю чи ідеологію.

      Про хіпаблудів можна розказувати довго, постити багато картинок руху і його прихильників, намагатись розказати про дух братерства і єдності що охопив сполучені штати. Про оп"янілих волею людей, що прагнули змін і добивалися їх наче потужна хвиля цунамі, що накрила мозок постколоніального гіганта і хотіла винести побільше плодовитого мулу в священну дельту міссісіпі. Можна приводити статті пошуку американської мрії Томпсона, що дивився з під призми наркотичного оп"яніння на те, як хвиля відпливає залишаючи огидний берег повний уламків, на яких властвують деспоти. "Наша демократія тримається виключно на ... патріотизмі... і військових силах!" (с) Можна просто курити травку, жерти лсд в спробі доторкнутися до минулого, але його не повернеш і ті хто це застав можуть лиш сказати: Так, було таке...


До чого я веду пані та панове? Ера нових технологій привнесла досі небачине чудо думки-  ІНТЕРНЕТ.
Ця царина величезних можливостей і волі, дозволила неможливе!
Тут кожен міг бути тим ким він хоче бути, тут кожен міг висказатись і бути почутим. Тут домогосподарка, школяр чи 50 річний 300 фунтовий неголений арангутан могли однаково обсирати політиків чи розмовляти про приготування крем-бруле з самих лише помідорів
       Дивовижний дух абсолютної свободи волі і вибору п"янив. Щодня більше людей долучалось до всесвітньої мережі, вони спілкувались тут, вони знаходили і викладали все більше і більше матеріалів і творчості, інтернет став кузнею талантів і новим прихистом шизойдів. Тут кожен міг знайти будь-що, на свій смак. Висказати сотні нераціональних ідей, при цьому бути почутим і навіть знайти однодумців ЗАЛИШАЮЧИСЬ АНОНІМОМ.
        Стало можливо замовляти товари і розплачуватись по інтернету, стало можливо знайти будь-що матеріальне в ньому, починаючи від піци і закінчуючи матеріалами для ядерної бомби кустарного виробництва - замовити, оплатити і головне отримати! Все більше і більше людей приєднувались до цієї манії - І СТАВАЛИ ВІД НЕЇ ЗАЛЕЖНИМИ. Вони не могли прожити і дня без скачаного серіалу, свіжої музики, викладання сотень фоточок у свій бложик, від сотень коментів, байдуже що гівених. А головне вони стали представляти собою все більше організовану силу плебсу, що тепер могла обходити вдалі кампанії держави дізнаючись правду з зарубіжних сайтів новин, кординуючи свої дії і акції, а у вік надзвичайної цінності інформації деякі генії спромоглися нахабної її красти і використовувати. 

      Спершу держава сподівалася, ба навіть вдало, використовуватла інтернет в своїх цілях. Не важко створити вдалу команду спеціалістів, що буде виводити ПОТРІБНІ тобі новини в топи сайтв, прибирати конкурентів і вираховувати порушників.
      Неначе мудрий імператор, що проводить гладіаторські бої  влада використала це джерело постійних видовищ, де плебс сам може вибирати кого вбити, в свою користь. Але вона знову забула про те, що підвищення освітнього рівня веде до підвищення кількості шизонутої інтеліганції, яка використовує інтернет, а з ним і хомячків, що в ньому сидять. І що інтернет стане продукувати не лише потрібну їм інфу і платні сайти. Але і сотні безкоштовних розваг і гарячих новин. А безкоштовне, шарове і різке плебсу завжди подобалось більше.

     Пірацтво досягло небувалих розмахів, воля буяла, за секунуд до початку воєнних дій в інтернетах вже моно було прочитати про їх початок, навіть не зважаючи на секретність. За день до початку грипової паніки в Україні, ітернет обговорював її можливість і фейл. З цим варто було щось робити доки милі хомячки не перетворились на злих кусючих тварюк.


     Перші ластівки по контролю за пірацтвом почали вилітати з дул призваної на захист інтересів власників поліції. Напряму діяти ще не було сенсу, але завжди можна було закрити якийсь великий резурс за дитячу порнографію, наприклад.
     Гроші у ресурсів теж були, ніхто не сумнівався, що велитенські і популярні ресурси приносять профіт. Інтернет став частиною колосального доходу...так само як і здирництва.  А коли не домовлялись, можна було і прикрити контору.

     Не зустрічаючи сильного супротиву, а лише нікчемні бурління гівенця невдоволених анонімів інтернет хвиля, яка ще не давно так билась об скелі дійсності і прагнула привнести все більше плодовитого мулу до священної дельти річки Космополітизм почала танути. І все що я бучу  зараз це роздовбані залишки скелетів на пляжах, якими керує деспотизм... можливо мені доведеться упороти набагато більше речовин, щоб знайти інтернет мрію зі страхом і огидою длубаючись в тонах гівна, а можливо я не буду навіть намагатись.

    Дивні і сильні резонанси викликало Торговое соглашение по борьбе с контрафакцией (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)) (призвело до купи акцій протесту, якщо вірити інтернетикам), нещодавнє закриття найбільшого піратського порталу України Ех.uа (на якому навіть господарки могли дивитись серіальчики, що ще лише пускались по телику. Хомячки і анонімні користувачи почали досити сайти держави і міліції... Хоча справа зрештою закінчилась як завжди, портал домовився і заплатив відкуп. )
    А після цього майже всі російські іміджборди задосили нашнівці. Проросійські підконтрольні владі люди у яких анон викрав якусь там пошту (хоча насправді все иш лиха змова тих мудаків з  спробою використати російські іміджборжи в своїх цілах, так то). 

    Наче хіппі який кричить - ВІЙНА ЖЕРРТВИ. Йому мало хто вірить окрім інших хіппі. А навіть якщо всі вони підуть маршем на кремль - це точно не демократія і ніхто не дасть їм упарювати порнуху з ноута на головній площі і любити один одного братською любовью анонімності. 

    Чи ми спостерігаємо початок занепаду такої розпопсеної вольності і сили легіону? Хто зна  можливо після прийняття всіляких АСТА, я зможу розказувати молодим інтернетщикам, що мають вводити свій особистий логін прописаний в паспорті, перш ніж написати будь-що в інтернеті і платити за скачуванню будь-якої речі  - що я жив на хвилі інет вольності ... і
Так, було таке... 

П.С. А ще я можу розказувати, що колись жив за часів, коли наркотики були легальні і продавались прямо в ларках на базарі. (JWH період) Але це вже інша історія... 

Комментариев нет:

Отправить комментарий