среда, 6 апреля 2011 г.

Вам каву чи чай? - Мені кохвЄ ... (частина 1)

Кава
     У спробі знаходження натхнення здійсню потуги описати напої, що впливали і впливають на людство протягом століть, найпопулярніші міні наркотики суспільства. І почну я свою розповідь. Так, з кави.

Кава (ісконна праваславний напітак)

    Допоки в мене не полетіли здивовані - як, чому, або інші менш цензурні питання-вирази зглибимось в історію.



Відпиваючи з чашки чергову порцію запашної обсмаженої арабіки і закусуючи сосискою (ЯКА Ж КАВА БЕЗ СОСИСКИ!?) я, як певно і багато хто з вас, занурююсь в стародавню історію винайдення цього напою. О, благадать зємєль русскіх, православной вєри калибєль!  Ефіопія!
 
     Одна з найчисельніших країн світу (14 та в рейтингу здається ) та африканського континенту (поступається хіба що Нігерії - де тих негрів, ох тільки вони там яко мавпи - не православний люд же), з найбільших по території (26 та - не так вже і погано Україна наприклад 45 та - менша за Сомалі - АГР!). Одна з найстаріших країн світу! (старіша хіба що якщо вірити нету Арменія) Що важливо одна з найперших вірних Християнських країн, та де там!( в Ефіопії православ'я почало поширюватись ще з 5 того століття нашої ери; де там Києву з його 9 тим століттям за нею угнатись ), якщо вірити нету то і зараз в Ефіопії більш як половина населення православні вірні ефіопи християни. То до чого я веду? До чого весь цей гомін? Бо саме ця висококультурна країна є самою справжньою Батьківщиною кави.
    Тільки гляньте в ці обличчя!
Вони не можуть не брехати! - Саме тут, на батьківщині відомих, ем, нЄгрів. У дикому вигляді росла кава.

ІСТОРІЯ

   Що ж сталось з дикою кавою? Яким чином цей висококультурний напій збендерили кляті араби? До того ще далеко, а почнемо ми з самого початку:

   На початку на землі не було нічого. Власне, не «на землі» не було нічого, а взагалі не було нічого... І землі не було. Порожньо скрізь було... Ну, ні вийти тобі нікуди, ні виїхати...


Хм. Хоча ні не з самого початку. Візьмемо трохи пізніше.

Згадаємо найпопсовішу легенду, що запропонують вам інтернети.

    
     Жив собі хлоп Данило Ефіопський, негром був, тай що? Люд він хрещений - православний, а значить ісконо русская душа) . Пастухом був, пас значить кіз собі в преріях Ефіопських, жив не тужив. Та тілько випасе він кіз, лягає спати, гасить світло. А в загоні з козами туса всю ніч. Бекають мекають тваринки, гомонять, танцюють, оргії влаштовують - ну справжній в них там рейв. Не  лягти тобі ні сісти ні виспатись. Так і ходив Данило сонним весь день. та й подумав - Еч вражая скотина! Абодай мені репнуло підняло тай гепнуло, щоби я на цьому місці провалився а знайду чом це тебе чорти так водять, не будь я ефіопський православний козак! Так і подумав, їй бо не брешу) 
     Отож став Данило за козами слідкувати, де вони пасуться, що п'ють, що їдять  і запримітив, підійдуть до кущів наїдяться якихось ягід - а вночі вже і на рейв їх тягне. - Вража твоя душа! Думав Данило  думав, що йо робить ну та й сам наївся тих ягід, смак не такий вже і поганий, навіть солоденький де м'яко - аж його як вздрючило! Та понесло, сам у рейв пустився) всю ніч очей не зімкнув, як рукою все те місячне недосипання зняло. Ну подумав наш хлоп, бісова сила! Треба до попа сходить порадитись.
     І пішов, до самого звичайнісінького православного ефіопського попа. так і так каже, ось я за козами слідкував, ягоди знайшов, скуштував, так і так - чи не чорт то мені в душу лізе батюшко?
Ну а святий отець що? сам взяв та і наївся тих ягід, так всю ніч богу і промолився, очей не склепив - і що надумав? щоби попи гарно молились в монастирі на ніч всім ті ягоди роздавати. От вони всі їли і богу молились. Так їх бог і благословив...
     А далі що? Сказали що не бісова то рослина, а сама що не на єсть божеська благодать та і стали разом всі ту каву їсти та кіз годувати - щоби плодились краще).  Отака то легенда.


    
     Як бачимо ісконно православний напій. І було б воно все мирно гарно і почесно, та налізли бусурмани і давай ефіопів ганять, вражі душі, неправославної віри люд - видно зразу. Ганяли в полон забирали мусульманізували. Та десь по тому і про каву дізнались. А кава та я їх поперла не гірше від самого Алаха), почали і вони її садити, та в їжу вживати, рецепти вдосконалювали. так по всьому півострові Аравійському і насадили . Спершу варили якусь юшку, та таку наче з сирих ягід та білу, а далі вже придумали якось сторіччя так з 10 того смажити та заварювати і пішло поїхало. за п’ять століть вже в самому Стамбулі кав’ярень набудували турки православний напій глитають і не давляться, а Європейці як можуть тільки іноді ту диковинку купують та самі не знають що з нею робити.
      Але кава напій православний не до душі бусурманам клятим.
   Ще в 1511 році собор вищого ісламського духівництва міста Мекки прокляв той злий напій - назвавши його "Диявольським африканським зіллям" чому? бо "правовірні так впивались кавою що забували про намаз". 
(сидять впиваютсья забувши про намаз хД)

   Як там не як, а кава поширювалась мусульманськими краями швидко і стала там доволі цінним продуктом. Як же вона набула популярності в Європі, а головне як вона туди стала потрапляти?
    Ич! Щоб я отут провалився, на цьому самому місці, якщо це не той самий православний люд, самі козаки її й поширили, ну може ще португальці та голанці, але то ж католики ( люд хрещений та навпаки - то ж як в сорочці навиворіт ходити! тьфу).

А як же все було? 
    Просто...
  Широко розповсюджуватись кава почала з Вени, милого Європейського містечка і пов'язуємо все це ми з ім'ям українського купця, козака діловитого - Юрія-Франца Кульчицького. У 1683 року цей козак проявив, як завжди властиву нашому народу звичку думати головою, й застосувавши хитрість, допоміг Вені витримати осаду турків, а що попрохав у винагороду цей герой? Та, якісь 300 захоплених у турків мішків кави. Що з ними робити? Знову думати головою), от трохи подумавши почав він рекламувати каву, втюхувати її венцям, продавати і підсаджувати на неї народ. Зробивши з гидкого турецького пойла – іконно християнський напій інтелігенції:  додавши цукор та молоко. Й ось Юрко вже почесний громадянин міста, автор великої книжки популярних мемуарів, та "Кави по-венськи" напою знаного всіма. Далі ясна справа відкриття першої кав’ярні і щасливе життя до старості - гепі ендт як то кажуть , а популярність кави буде продовжувати рости.
    Але що ж робити? Доводитиметсья закупати кав в бридких мусульман! як же вона продовжила свій шлях?

     Хм прослідкуємо: невідомими шляхати кава в 17 тому столітті потрапляє до Південної Індії,  звідти в томуж столітті її "позичають" португальці і вивозять на острова Яви та Суматру,  розводячи там каву вони фактично вперше руйнують жирну монополію арабів на цю рослинку. В 1706 тому році вони привозять каву до Європи, каву з якої далі розвинеться вся кава нового світу. Впродовж 18 того століття європейці відкривають плантації кави в південній Америці на островах карибського басейну і тп і тд майже до всіх тропічних країн до яких змогли дотягнутись їх коварні рученята росте і буяє кава. КАВА КАВА КАВА. Всі починають її глитати літрами і тусити як колись ті милі кози.

  Ще б пак! Адже милі і добрі раби старанно працюють на кавових плантаціях відбираючі кращі зерна для вас:
 

  Сам Петро перший завозить каву до Расії і починає поїти бояр гірким чорним напоєм. Катерина п'є каву і прикладає її до шкіри, відкриваються кавові будинки по всій Європі..Каву п'є Вольтер і Бетховен .  Віва ля кава! - самий час просльозитися.


     Не забудемо також про те, що на початку, в тій самій Англії кав'zрні вважалися суто чоловічими клубами.  Ісконно православний напіток нє для бабья! Жінки незадоволені ти, що чоловіків неможливо було витягнути з кав’ярень (про що вже говорити, якщо навіть мусульмани в кав’ярнях забивали на намаз? ), в 1674 році навіть написали "жіночу петицію супроти кави"  Тільки мало мабуть це їм допомогло.

    Можливо кава ніколи не була напоєм королів, і її не так хотіли пити при дворі як чай... проте до винайдення розчинної кави вона була досить милим європейським напоєм.

    Все спаганили технології! - Як завжди :)  як можна було так познущатися над ісконно православним напіткам.

Розчинна кава
     В 1899 році швейцарській хімік Макс Моргенталлер створив розчинну каву. Ще трохи десятиліть знадобилось для впровадження в життя технологій. А там починаючи з 40кових років 20-го століття розчинна кава ввійшла у вжиток людей.

    Мабуть це і стало початком занепаду її щойно віднятої в арабів історії.


    Зараз майже кожен мудило мріє провести обідню перерву за чашкою розчинної кави, або не уявляє свого ранку без чашки кави.

    Пакетик розчинної фігня з кофеїном це все що треба офісному планктону. Чашка кави і мило побазікати. ДІДЬКО!
Отакий сумний кінець … кінець?

    Ні, ще напишу трохи про вміст і можливо пару тупих "фактів"

Хімічний аналіз?
    Плоди кави в свіжому вигляді містять у своєму складі  кофеїн (0,65-2,7 %), жир (десь так 12 %), білки (13 %) и цукор (8 %).(Аха ссилки на вікі для тупих). Після термічної обробки цукру стає менше 2-3 %; каводубильной кислоти — до 4—5 %; вміст жиру підвищується як і кофеїну.  Окрім того в обсмажених зернах як стверджується містяться вітаміни РР, піриди фенольні з’єднання і оцтова кислота і це все було б добре, якби основним фактором цінності каву било її глибоке органічне джерело всіх відомих людству корисних речовин.
    НіЕа! Всі чудово знають, що основна цікавляча людину речовина кави: кофеїн - він же ксантиновий алкалоїд, міститься у листі кавового дерева в мате, ягодах гуарани, а також  у какао та горіхах кола. Стимулятор центральної нервової системи. У рослинах кофеїн відіграє роль природного пестициду, який паралізує та вбиває комах-паразитів.
    А в організмі людини він відіграє роль, а яка нам з вами наф різниця? Куди важливіше те що він стимулює! Адже саме це потрібно більшості людей? Легка стимулююча дія. Кава не заборонена, а тому, хоча і містить здавалося б менше кофеїну ніж чай, є одним з основних компонентів бидло-залежності. Іншим є цигарки. І кава з цигарками йде як по маслу. 
     Традиційні планктонові кавові перекури на робочому місці стали буденною реальністю. Колись каву пив Бетховен, а тепер розчинною кавою з пакетика можна закусувати шмурду - так же вставляє краще!

То що, все втрачено?

      Наче було що втрачати? Ісконно православний напиток, мабуть зайняв свою відведену йому нішу - ісконно православного напітка в люді. Тепер кожна християнська душа, а може і мусульманська, може пити маккаву з пакетика. 
      Щоправда існують і зараз Поціновувачі цього напою.
Ті що назвуть вам  з 7 десятків сортів (хоча теоретично їх 2: Арабіка (Аравське кавове дерево) і Робуста (Конголезьке кавове дерево)), ті люди як знають, що кава буває 9 ти ступенів обсмаження (а не 2 х Смажена і не смажена), ті люди які вміють готувати її десятком способів, так справжні поціновувачі. Бережи Господь їхню православну душу ).

Ну і пару жовто-пресних дописів:

а чи знаєте ви що:  Кава впливає діуретично на організм (сечогінно по простому). Тож якщо вип'єте літр кави будьте на сторожі і не забудьте відновити баланс рідини в організмі.
а що:    Кофєїн який міститься в каві ефективний при головних болях штибу мігрені, він навіть може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона і Альцгеймера (а ще вилікувати ваш запор, порок серця, рак грудей і взагалі ним лікується все на світі).
Нє ну ви мали б знати що: Кава впливає на функціонування ЦНС, причому можна розділити гостру і хронічну фазу дії (можна навіть упоротись таблетками кофеїну до жорсткого передозу і зловити, як стверджують деякі люди, глюки).
Та я вам кажу:    В каві вміст кофеїну складає десь 1500 мг/л. Тоді як пурінові алкалоїди при систематичному вжитку на рівні 1000 мг в день викликають в людини залежність. Наркоманія - угу

Щось таке...

1 комментарий:

  1. да, дуже познаватЄльна стаття!
    Якщо ТИ п"єш або хоч раз пив каву то маєш прочитати цю статтю!

    ОтветитьУдалить