воскресенье, 22 мая 2011 г.

Агр! Пірацтво!

Сьогодні я п"яний...хм - як завжди.
А так як нещодавно вийшла в прокат 4 та частина піратів карибського моря. Думаю не зайвим було би надертись в дошку і поговорити про це чудове явище - ПІРАЦТВО

Яка б не була п"яна ваша рука після пари пляшок рому і пісеньок назразок:

Вона все одно потягнеться до пошуку в гугл чи вікіпедії. І що ж ми там знайдемо?

Ера пірацтва в Карибському морі - це спецефічне явище перерозподілу скарбів, готівки і товірів між учасникамі колонізації Америки в епоху первісного нагромадження капіталу. Вона почалася на рубежі XVI-XVII століть і завершилася в 1720-х роках після посилення боротьби флотів західноєвропейських націй з піратами.


То що ж це? Ера? перерозподіл? що за фігня?... мій запалений ромом мозок не надто хоче в цьому розбиратися. Він хоче грабувати і палити АГР! але спробуймо.



   
Відтоді як загружені золотом іспанські кораблі, настільки загружені, що іноді просто тонули від цієї ваги в шторм оО, попливли з нового світу. А більшість земель підкорились Іспанській короні. багато бідноти, голоти і школоти :3 поїхало в новий світ з португальськими, британськими, французькими судами. Вони хотіли багацтва, щасливого життя і раю. А отримували пайок з соленої риби і запліснявілу воду в домішок з цілодневним драянням палуби. оооо романтика відтирання блювотини п’яної матросні (а то чогось і погірше) з палуби в карибському океані. тисячі островів і незвіданих багатств та земель і ти з щіткою в руках відтираєш вчорашню блювотину. Ум *вдихає на повні груди солоне морське повітря змішане з смородом матросні що не милася пару тижнів*


    Цілком ясно що багато хто захотів нажитися легко і просто, грабувати інших. А найкращою ціллю були хто? Багаті купці чи просто дуже загружені іспанські суда. Британцям і іншим це було навіть на руку. Тому скоро виникло таке поняття як каперство - узаконене певною державою піратство. А певні пірати ставали згодом губернаторами ) чи високошанованими людьми.

романтика...

   Що судило піратство звичайному матросу такому як я чи ви? ... Відірвану ядром чи відрізану з гангреною кінцівку? Шрами, рани? Тропічні хвороби? Смерть від голоду чи обезводнення? Від цинги? Від абордажу? Від атаки дикунів?... тааааа ... якщо порахувати, в абордажах гинуло часто до половини, а то і більше команди корабля. Момент від отримання бариша награбованого, який ти проп’єш, на березі і до смерті - міг бути дуже короткий. Ризик приблизно такий як підкидання монетки) . Але ж монетка може випасти орлом 10-15 разів... так і з піратством.

   Тому пірати пили не просихаючи, грали веселились грабували і були жорстокими. Адже кожен жень міг юбути їх останнім кожен абордаж останнім. А адреналін на повну коли ти підпливаєш до торгового корабля і даєш залп з усіх наявних гармат картеччю можна зарядити все дрібне і металеве що є на борту. А потім залп з усіх малих пістолів коли абордажні крюки підтянули один корабель до іншого ... і нарешті абордаж .. .коли абордажні  сокири і саблі йдуть в хід. відрізані руки.

Головне не думати про це. Морський диявол Деві Джонс ще не скоро забере тебе в свій рундук. бухай.... 15 людей на скриню мерця! ЙО ХО І ПЛЯШКА РОМУ...

Військово-вітрильне судно "Конституція" ("USS Constitution") могло взяти на борт 184.000 літрів прісної води. Цього обсягу було достатньо для забезпечення команди з 475 матросів і офіцерів прісною водою на шість місяців плавання. Дистиляторів на судні не було.
Згідно із записами в бортжурнале, 27 липня 1798 "Конституція" відійшла з Бостона з повною командою в кількості 475 матросів і офіцерів, 184.000 л прісної води, 7.400 ядрами для гармат, 5.300 кг пороху та 300.000 (!) Л рому. Місія судна: Знищувати і тривожити британські торгові судна.

6 жовтня 1798 судно прийшло на о. Ямайка, де команда завантажила на борт 375 кг борошна і 258.000 л рому.
12 листопада 1798 судно прийшло на Азори. Провізія судна поповнилося на 250 кг в'яленої яловичини і 243.000 л португальського кріпленого вина.
18 листопада 1798 судно вирушило до берегів туманного Альбіону. По дорозі воно знищило 5
 британських військових кораблів і затопило (проробивши дірки в днищах і бортах) 12 торгових кораблів, забравши на борт запаси рому з кожного з цих судів.
26 січня 1799 на "Конституції" закінчилися порох і ядра. Незважаючи на це, судно зробило нічний набіг в затоці Ферт-оф-Клайд біля берега Шотландії. Десантний загін захопив спирто-горілчаний завод і до світанку завантажив на борт 151.000 л віскі. Потім судно відправилося додому.
20 лютого 1799
 "Конституція" повернулася до Бостона, без пороху, без ядер, без їжі, без краплі рому, віскі чи вина, але зате з 146.000 л застояної прісної води.


Що можна сказати під кінець? ... піратство як явище зіграло і свою доволі важливу роль у розфігачуванні Іспанців, у збагаченні і піднятті англійців. У житті людей того сторіччя. Тоді в карибському басейні кожен 3 тій простолюдин мабуть був піратом чи контрабандистом)
І воно інколи не вийде з наших сердець і наших пісень. АГР!...
Пий - і диявол тебе доведе до кінця... йо хо хо і пляшка рому

Комментариев нет:

Отправить комментарий